MergelRijk

Activiteiten in Valkenburg: Activiteiten in de mergelgrotten
van Valkenburg

Fietsen in de grotten van Valkenburg?
U kunt op heel veel manieren de mergelgrotten van Valkenburg leren kennen, maar had u er al eens over nagedacht ze op de fiets of op een quad te doorkruisen? Wat u dan gaat doen, is grotbiken. Tijdens deze activiteit in Valkenburg worden u en uw groep door een ervaren gids door het lange gangenstelsel begeleid. Iedereen die 1,40 meter of langer is, kan aan het grotbiken deelnemen. Het maakt niet uit wat uw leeftijd of die van de groepsleden is of hoe goed de conditie van elke deelnemer is, want de gids zal de af te leggen route zo veel mogelijk op de verschillende wensen en op ieders kunnen aanpassen.

Wat kunt u in de Spookgrot zoal doen?
De naam verraadt het eigenlijk al een beetje, maar de activiteit die in de Spookgrot georganiseerd wordt, is een heuse spooktocht. Tijdens de spooktocht in de Spookgrot lijkt u een doodgewone, gezellige rondleiding te krijgen… totdat de gids u en uw groepsleden opeens alleen in het donker achterlaat en er een sjofel geklede archeoloog tevoorschijn komt. In het begin lijkt hij niet zo gediend te zijn van de groep mensen die op zijn vingers komt kijken, maar daarna neemt hij u allen mee in een verhaal over de heer Reginald van Valkenburg, die nadat hij vermoord werd, in de grotten van Valkenburg is achtergelaten. Zijn geest waart nog altijd rond en is alleen rustig wanneer iemand met een rein hart de spaarzaam verlichte grotten trotseert. Als dat maar goed gaat…

En dan is er natuurlijk nog MergelRijk…
MergelRijk is een vrij nieuwe attractie die zich in de mergelgrotten van Valkenburg bevindt. Deze activiteit in Valkenburg is dagelijks geopend van 11.00 uur tot 17.00. U kunt MergelRijk mét of zonder gids bezoeken. Wat dat wil zeggen? Dat u in uw eigen tempo een tocht door het gangstelsel kunt maken en onderweg de ontelbare bezienswaardigheden gaat bewonderen, gaat genieten van films over de mergelgrotten door de eeuwen heen en de leukste, mooiste en grappigste verhalen en weetjes over de grotten gaat ontdekken. Of dat u door een deskundige door de grotgangen wordt begeleid. Deze mergelgrottenexpert zal dan op bepaalde punten tijdens de tocht enkele interessante verhalen of leuke feitjes vertellen.

Aan de kleinere bezoekers is ook gedacht, want zij kunnen meedoen aan een spannende speurtocht en iedere woensdagmiddag kan er in MergelRijk een door u te reserveren kinderfeestje gehouden worden. Tijdens de kinderfeestjes in MergelRijk wordt ook een speurtocht georganiseerd en krijgen de gasten een heus kidsdiner gepresenteerd, bestaande uit frietjes, een snack, een drankje en een ijsje. Tijdens een korte workshop leren de gasten iets leuks maken van mergel, dat ze daarna natuurlijk mee naar huis mogen nemen.

U denkt als volwassene nu: een mergelworkshop, dat wil ik ook?
Natuurlijk kunnen er bij MergelRijk, gelegen in de mergelgrotten van Valkenburg, ook volwassenen aan mergelworkshops deelnemen. U hoeft daarbij niet bang te zijn dat zo’n workshop misschien te moeilijk of juist te makkelijk zal zijn: er zijn workshops voor zowel beginnelingen als voor gevorderden. Er zijn workshops voor ieder budget. Ook wanneer u een wat kleinere portemonnee heeft, kunt u dus bij ons terecht.

De inwendige mens wordt niet vergeten
MergelRijk beschikt over een eigen brasserie, waar u tijdens uw bezoek aan de mergelgrotten een heerlijk vers kopje koffie of thee kunt nuttigen en kunt smullen van een verrukkelijk stuk Limburgse vlaai. Ook kunt ervoor kiezen in de brasserie de lunch te gebruiken. De brasserie van MergelRijk is – tot nu toe – de enige eet- en drinkgelegenheid die er in de mergelgrotten van Valkenburg te vinden is. Bent u met een groep van meer dan 10 personen, dan kunt u in de brasserie ook een brunch, borrel, diner of barbecue reserveren.

Daelhemergroeve
In de Daelhemergroeve, die zich op hetzelfde adres als MergelRijk bevindt, kunnen bedrijfsfeestjes en borrels gehouden worden. Ook is de Daelhemergroeve een officiële trouwlocatie. Hoe bijzonder is het om te trouwen op een mooie locatie in de mergelgrotten van Valkenburg?

Wanneer u meer informatie wilt over bovenstaande activiteiten in de Grotten van Valkenburg, neemt u dan contact met ons op.

Bent u benieuwd naar nog meer activiteiten in Valkenburg? Bekijk hier dan nog een selectie van leuke activiteiten in Valkenburg.

Films ● Speurtocht

Mergeltekenen ● Dino's spotten

Miniaturen, Mergel- en Zandsculpturen

Mergelbeeldje maken ● Fossielenzoeken