MergelRijk

De beste attractie van Valkenburg? Dat is MergelRijk!

In een eerder artikel op deze website heeft u al een aantal positieve reacties en goede beoordelingen over MergelRijk kunnen lezen. Inmiddels kunnen we u met enige trots melden dat MergelRijk de best beoordeelde attractie van heel Valkenburg is. Het feit dat we als de beste attractie van Valkenburg beoordeeld zijn, hebben we onder meer aan onze eerdere enthousiaste bezoekers te danken, maar ook aan nieuwe bezoekers als Jeroen en Chantal. Jeroen gaf onze attractie 5 uit 5 sterren en liet op TripAdvisor de volgende reactie achter: “Heel erg leuk om door een mijn heen te wandelen en dan allerlei kunststukjes te zien en verhalen te lezen. Absoluut een aanrader.” Chantal beloonde ons eveneens met 5 uit 5 sterren en ook uit haar reactie blijkt dat een bezoek aan onze attractie meer dan de moeite waard is. Ze schrijft namelijk: “Erg knap gemaakt, al die beelden uit mergel. Zeer indrukwekkend. Ook erg leuk voor de kinderen dat ze zelf hun eigen souvenir mochten maken uit een stuk mergel. Echte aanrader!” U merkt het, naar Zuid-Limburg afreizen en bij MergelRijk een kijkje komen nemen is zeker geen slecht idee!

En als u daar dan toch bent…
Als u eenmaal in het mooie Valkenburg bent aangekomen om MergelRijk te bezoeken, is het misschien leuk dit te combineren met andere Zuid-Limburgse activiteiten of attracties. U kunt bijvoorbeeld na uw bezoek aan MergelRijk gaan grotbiken. Iedereen die 1,40 meter of langer is, kan aan grotbiken deelnemen. Wat u precies gaat doen? U gaat op een speciaal voor een tocht door de grotten aangepaste mountainbikes – grotbikes – een parcours van 8 tot 10 kilometer afleggen door het 70 kilometer lange gangenstelsel. Onder leiding van een ervaren gids gaat u op zoek naar de mooiste plekjes van de grot, waar u niet alleen ‘live’ van kunt genieten, maar waarover de gids u ook wat meer zal vertellen. U bent niet superfit? Geen nood: de gids zal het tempo aanpassen aan de wensen van de groep, zodat het voor iedereen een leuke en vooral conditioneel haalbare activiteit wordt.

Andere variant
Het grotbiken in Valkenburg kent, behalve de hierboven beschreven variant, nóg een variant. Deze variant wordt aangeboden onder de naam “Volg en ontdek de sporen in de tijd.” Bij “Volg en ontdek de sporen in de tijd” wordt u op een unieke grottenbiketocht door een reusachtig onderaards doolhof, door de mergelgrotten van Valkenburg, geleid. Samen met een gids legt u een parcours af over de bodem van een oerzee, die 70 miljoen jaar geleden tijdens het krijttijdperk is ontstaan. Daarna brengt u een bezoek aan de meest authentieke en exclusieve cultuurhistorische plekken in de grot, die normaal gesproken niet opengesteld zijn voor publiek. Waar u dan zoal aan moet denken? Aan een mystieke ondergrondse schuilkapel uit de Franse revolutie en een museum waar u kunt zien hoe men vroeger de mergel won.

Een attractie binnen een attractie
Wilt u, nadat u het Zuid-Limburgse MergelRijk bent binnengestapt, deze attractie liever niet hoeven te verlaten, dan kunt u deelnemen aan één van de workshops mergelbeeldhouwen. U zou dit kunnen beschouwen als een attractie binnen een attractie, want behalve dat u in MergelRijk alles te weten kunt komen over mergel, kunt u tijdens onze workshops ook leren werken met mergel. Kiest u ervoor aan een workshop deel te nemen, dan zult u worden begeleid door professionele mergelbeeldhouwers, die u op een leuke manier zullen proberen uit te dagen uw creatieve grenzen en misschien ook wel de grenzen van uw fantasie te verleggen en op die manier uw eigen, unieke kunstwerk van mergel te creëren. Er zijn workshops te boeken voor zowel beginnende als gevorderde kunstenaars.
Neem voor meer informatie over de mogelijkheden rond grotbiken in combinatie met een bezoek aan MergelRijk of over onze mergelworkshops gerust contact op. We staan voor u klaar.

Films ● Speurtocht

Mergeltekenen ● Dino's spotten

Miniaturen, Mergel- en Zandsculpturen

Mergelbeeldje maken ● Fossielenzoeken