MergelRijk heeft een eigen, zeer unieke grotcinema. In deze grotcinema is doorlopend een film te zien van mergeltovenaar Gert van der Vijver. Gert van der Vijver weet op magische wijze allerlei tekeningen en taferelen in mergelstof te laten verschijnen. Vandaar dat hij ook wel als de mergeltovenaar bekendstaat. Speciaal voor MergelRijk heeft hij zich gestort op het op een bijzondere manier vertellen van de geschiedenis van mergel, uitgebeeld met behulp van en in mergelstof. Een voorproefje van wat u daarbij zoal kunt verwachten ziet u hieronder. In de video ziet u ondermeer een Mosasaurus voorbij komen.

Wat waren Mosasaurussen?
Mosasaurussen waren prehistorische zeereptielen. Aan het eind van het Krijt – een geologisch tijdperk dat duurde van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden – waren deze dieren zeer succesvol. Mosasaurussen zijn echter 65 miljoen jaar geleden uitgestorven, vrijwel tegelijk met dinosaurussen. De eerste mosasaurusfossielen werden bij Maastricht, in de Sint-Pietersberg, langs de Maas gevonden. Dat is ook de reden waarom Mosasaurussen later als tweede naam “Maashagedis” kregen, vernoemd naar de rivier de Maas. Dit betekent niet dat Mosasaurussen een link hadden met de Maas. Dat kan ook niet, want de Maas bestond aan het eind van het Krijt nog helemaal niet en dat wat we nu kennen als Maastricht was bedekt door een niet al te diepe, warme tot tropische zee: de Krijtzee.

Het ontstaan van mergel
Het Krijt was ook de periode waarin mergel is ontstaan. Het Krijt was een relatief warme periode, waarin de zeespiegel tot 300 meter hoger dan tegenwoordig kon oplopen. Daardoor lagen grote delen van wat nu Europa is onder water. In het water leefden onder andere microscopisch kleine zeediertjes met een kalkskelet. Nadat deze diertjes doodgingen, kwam hun kalkskelet op de zeebodem terecht. Hierdoor ontstond op den duur een dikke laag krijtgesteente. Krijtgesteente wordt in de volksmond ook wel mergel genoemd. MergelRijk is dé attractie waar u alles te weten kunt komen over het ontstaan en de verdere geschiedenis van mergel.

Niet alleen kennis vergaren, maar ook iets doen?
Wilt u niet alleen meer over de geschiedenis van mergel te weten komen, maar zelf ook met mergel aan de slag gaan? Dat kan door deel te nemen aan één van onze mergelworkshops onder leiding van professionele mergelbeeldhouwers. De workshops vinden plaats in MergelRijks eigen grotatelier, waar allerlei materiaal aanwezig is om uit een mergelblok de mooiste creaties te kunnen maken. Uiteraard mogen deze creaties na afloop mee naar huis genomen worden.

Wanneer is een mergelworkshop te volgen?
Een mergelworkshop volgen in de grotten van Valkenburg kan eigenlijk bijna altijd van maandag tot en met zaterdag voor groepen vanaf 10 personen. Reserveer bijvoorbeeld een workshop voor een bedrijfsuitje, een familiedag of voor een andere gelegenheid. Het leuke aan deze activiteit is dat deze is geschikt voor het hele gezin, voor kleine en grotere kinderen, voor volwassenen en voor ouderen. Van tevoren reserveren is noodzakelijk.

Maar mergelbeeldhouwen is toch helemaal niet makkelijk?
Als u meteen denkt (of weet) dat u helemaal niet zo’n mergelkunstenaar bent en dat u het liever enkel bij het leren over de geschiedenis van mergel houdt, is het wellicht een hele geruststelling te weten dat u kunt deelnemen aan workshops van verschillende niveaus. U hoeft aan het eind van een workshop dus nog echt niet de meest ingewikkelde 3D-sculpturen te kunnen realiseren, maar u kunt bijvoorbeeld ook beginnen met het maken van een veel eenvoudigere theelichthouder.

Bent u met minder dan 10 personen?
Als u met minder dan 10 personen bent, dan kunt u helaas geen uitgebreide mergelworkshop reserveren. Maar wist u dat u tijdens ieder bezoek aan MergelRijk zelf iets leuks mag maken van een blokje mergel in het Grottenatelier? Zo kunt u toch zelf ervaren wat u met mergelsteen kunt doen. En dat is helemaal gratis bij ieder bezoek aan MergelRijk!

En o, ja…
Aan welke mergelworkshop u ook besluit deel te nemen – die voor beginners, voor gevorderden, of die voor u en uw collega’s –, u kunt deze altijd combineren met een heerlijke grottenlunch of met een lekker kopje koffie of thee en een vers stukje Limburgse vlaai van onze Valkenburgse vlaaienbakker geserveerd in de Brasserie van MergelRijk. Ideaal, toch?

Graag tot ziens in MergelRijk!

Films ● Speurtocht

Mergeltekenen ● Dino's spotten

Miniaturen, Mergel- en Zandsculpturen

Mergelbeeldje maken ● Fossielenzoeken