MergelRijk

In de Grotten van Valkenburg is een nieuwe attractie

In de grotten van Valkenburg is een nieuwe attractie
Sinds april 2014 hebben de deuren van een nieuwe attractie in de grotten van Valkenburg zich geopend. Hoe die attractie heet? MergelRijk.

Wie was de initiatiefnemer van deze attractie?
Peter Meurders is degene die de attractie heeft bedacht en verder heeft uitgewerkt. Meurders wilde graag iets toevoegen aan wat er al was in de grotten van Valkenburg. Hij wilde graag een plek creëren waar onder meer op een creatieve en tegelijk educatieve manier verhalen verteld konden worden over mergel en de mergelgrotten. En dat is hem dus gelukt!

Maar hij is natuurlijk niet alleen…
Meurders werkt samen met Aschwin Gulikers, eigenaar van de Daelhemergroeve. Samen met hem heeft hij een, in onbruik geraakt gangenstelsel, naast de Steenkolenmijn en in de Daelhemergroeve weten om te toveren in een heuse ondergrondse belevingswereld, een wereld waarin je de mooiste mergelsculpturen kunt bewonderen, je oog kunt laten vallen op de fraaiste mergel gerelateerde foto’s en de meest fascinerende films over mergel kunt komen bekijken.

Wat is er zoal in de Daelhemergroeve te doen?
Hierboven viel al te lezen dat één van de grotten van Valkenburg de naam Daelhemergroeve draagt. De Daelhemergroeve zou je met een gerust hart kunnen beschouwen als de meest unieke horecagelegenheid van Valkenburg, misschien zelfs wel van heel Limburg. De Daelhemergroeve ziet er anders uit dan de andere Valkenburgse grotten. De grot bestaat uit een restaurant en een aantal feestzalen. Deze verschillende ruimten zijn altijd aangenaam verwarmd, sfeervol ingericht en op een schitterende manier uitgelicht.

De brasserie is te reserveren voor groepen van minimaal 10 en maximaal 250 personen. In de feestzalen kunnen feesten georganiseerd worden waar tussen de 30 en 450 mensen te gast kunnen zijn. Wat voor feesten dat zouden kunnen zijn? Een bruiloft, een bedrijfsfeestje, een barbecue, een verjaardag, een jubileum, een babyshower of een borrel, bijvoorbeeld. Ook is het mogelijk uw huwelijk te laten voltrekken in de Daelhemergroeve.

Wat in de Steenkolenmijn?
In de Steenkolenmijn is de wereld van de mijnbouw te ontdekken in een mysterieuze omgeving onder de grond. De kennismaking met deze wereld begint in een filmzaal die zich eveneens onder de grond bevindt en geheel in mijnbouwstijl is gebouwd. In deze zaal wordt een bijzondere promotiefilm getoond uit midden jaren zestig van de Staatsmijnen. Na de film vertelt een ex-mijnwerker u meer over steenkoolwinning. U maakt daarbij een reis door het verleden en komt langs machines die werden gebruikt om steenkolen mee te winnen.

En wat in de Fluweelengrot?
De Fluweelengrot in Valkenburg is naar alle waarschijnlijkheid in de elfde of twaalfde eeuw ontstaan door mergelwinning voor de bouw van Kasteel Valkenburg. Door deze winning van mergel is een uitgebreid labyrint van gangen en tunnels ontstaan. Pas in 1937 is een heel nieuw gedeelte van de grot blootgelegd. Toen werden er namelijk min of meer per toeval diverse vluchtgangen van het kasteel naar de grot ontdekt.

In de Franse Tijd (van 1795 tot 1813) vervulde de Fluweelengrot een belangrijke rol in de Valkenburgse geschiedenis. In die periode mocht de kerk niet meer gebruikt worden, dus daarom werd er besloten in de grot een kapel te bouwen. Uit die tijd is verder nog een schat aan indrukwekkende wandschilderingen, inscripties, en ietwat vreemde sculpturen in de zachte mergelwand te bewonderen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog – tijdens de bezetting door de Duitsers – diende de Fluweelengrot als schuilplaats voor de Valkenburgse bevolking en de Amerikaanse troepen.

Het Kasteel van Valkenburg
Nu is van het Kasteel van Valkenburg alleen nog een ruïne over. Via de vluchtgangen kunt u teruggaan naar de tijd van ridders en jonkvrouwen. U kunt wandelen door de ridderzaal, de wapenkamer en de kapel van de enige hoogteburcht van Nederland. Vele strijden zijn er in en rond de burcht gestreden, tot deze in 1672 werd opgeblazen in opdracht van Stadhouder Willem III.

Wilt u een bezoek brengen aan MergelRijk, de nieuwste attractie van Valkenburg? Uw tickets kunt u hier direct online bestellen.

Films ● Speurtocht

Mergeltekenen ● Dino's spotten

Miniaturen, Mergel- en Zandsculpturen

Mergelbeeldje maken ● Fossielenzoeken