MergelRijk

De mergelgrotten in Limburg: daar móét u heen

De mergelgrotten in Limburg: bent u er al eens geweest? Niet? Dat zou u beslist een keer moeten doen. In één van de grotten bevindt zich de vrij nieuwe attractie die de naam MergelRijk draagt. In MergelRijk heeft u de mogelijkheid zich in uw eigen tempo door het sfeervol verlichte gangenstelsel te begeven, gaat u ongetwijfeld genieten van alle bezienswaardigheden van mergel en van de vele verschillende filmpjes en verhalen over mergel. Daarnaast komt u achter allerlei interessante en grappige mergelweetjes. Neem vooral ook uw kinderen, kleinkinderen of oppaskinderen mee, want zij krijgen van ons een leuke speurtocht door de grot.

Maar er is meer…
Wat MergelRijk tot één van de interessantste mergelgrotten in Limburg maakt, is dat u tijdens uw bezoek in MergelRijks eigen grottenatelier deel kunt nemen aan diverse workshops. Tijdens deze workshops leert een professionele mergelbeeldhouwer u van een mergelblok een fraai souvenir te maken.

Mergelworkshops zijn er voor elk budget en te boeken voor zowel beginnende als gevorderde mergelkunstenaars, maar voor welk type workshop u ook kiest, allemaal stellen ze vooral creativiteit en gezelligheid centraal. Er zijn vijf mergelworkshops te boeken, maar de meest populaire is de mergelworkshop BASIC. Tijdens deze workshop krijgt een middelgroot mergelblok van ongeveer 20 x 15 x 8 centimeter waarvan u een mooi aandenken gaat maken. Uiteraard mag u dit aandenken aan het eind van de workshop in uw tas stoppen om mee naar huis te nemen. De mergelworkshops zijn te reserveren voor groepen vanaf 10 personen.

Voorafgaand aan of na afloop van een mergelworkshop kunt u in onze uiterst gezellige brasserie genieten van een overheerlijke lunch of een verrukkelijk diner. Ook kunt u ervoor kiezen daar ontvangen te worden met een vers kopje thee of koffie, natuurlijk geserveerd met een stuk Limburgse vlaai.

Andere mergelgrotten vlakbij MergelRijk
Zoals u misschien zelf al wel zult weten zijn de mergelgrotten in Limburg zeer uitgebreid. MergelRijk deelt haar entree met de Daelhemergroeve. De Daelhemergroeve is de meest unieke horecagelegenheid van Valkenburg. In de grot zijn een restaurant en een aantal bijzondere feestzalen te vinden. Al deze verschillende ruimten zijn altijd aangenaam verwarmd, sfeervol ingericht en op een schitterende manier uitgelicht.

In de buurt van de Feestgrot en dus ook in de buurt van MergelRijk, ligt de Spookgrot. Het zal waarschijnlijk geen verrassing zijn als we u vertellen dat u in een grot als deze kunt deelnemen aan een heuse spooktocht. Deze tocht is hilarisch en spannend tegelijk. Tijdens de spooktocht lijkt u een doodgewone, gezellige rondleiding te krijgen… totdat de gids u opeens alleen in het donker achterlaat en er een sjofel geklede archeoloog tevoorschijn komt. In het begin lijkt hij niet zo gediend te zijn van de groep mensen die op zijn vingers komt kijken, maar daarna neemt hij u mee in een verhaal over de heer Reginald van Valkenburg, die nadat hij vermoord werd, alleen in de grotten van Valkenburg is achtergelaten. Zijn geest waart nog altijd rond en is alleen rustig wanneer iemand met een rein hart de spaarzaam verlichte grotten trotseert. Als dat maar goed gaat…

De Steenkolenmijn
Direct naast MergelRijk bevindt zich de Steenkolenmijn, net even wat anders dan de andere mergelrotten in Limburg. In de Steenkolenmijn is de wereld van de mijnbouw te ontdekken. De kennismaking met de mijnbouwwereld begint in een ondergrondse filmzaal en geheel in mijnbouwstijl is gebouwd. In deze zaal wordt een bijzondere promotiefilm van de Staatsmijnen getoond uit midden jaren zestig. Na de film vertelt een ex-mijnwerker u meer over steenkoolwinning. U maakt daarbij een reis door het verleden en komt langs machines die werden gebruikt om steenkolen mee te winnen.

U merkt het: in de mergelgrotten in Limburg is altijd wat te doen. Graag tot ziens!

Films ● Speurtocht

Mergeltekenen ● Dino's spotten

Miniaturen, Mergel- en Zandsculpturen

Mergelbeeldje maken ● Fossielenzoeken