De mergelgrotten van Valkenburg zijn op heel veel verschillende manieren te verkennen. Eén van die manieren is op de fiets. Dit heet dan grotbiken. Kiest u ervoor om te gaan grotbiken, dan wordt u met uw groep vrienden, kennissen of collega’s onder leiding van een ervaren gids door het lange, ondergrondse gangenstelsel begeleid. Iedereen die 1,40 meter of langer is, kan aan het grotbiken deelnemen. Het maakt niet uit wat uw leeftijd of die van de groepsleden is of hoe goed de conditie van elke deelnemer is, de gids zal de af te leggen route zo veel mogelijk op de verschillende wensen en op ieders kunnen aanpassen.

De mogelijkheden: LET OP: HET GROTBIKEN IS BIJ ONS ENKEL MOGELIJK VANAF 10 PERSONEN
U kunt wat het grotbiken betreft ofwel besluiten aan de reguliere variant deel te nemen, ofwel besluiten aan de speciale variant deel te nemen. Bij de reguliere variant legt u een parcours af in de mergelgangen, ontdekt u het authentieke karakter van de grot en zal een gids u meer vertellen over de geschiedenis van de mergelgrotten. Bij de speciale variant, die aangeboden wordt onder de naam “Volg en ontdek de sporen in de tijd” wordt u op een unieke grottenbiketocht door een reusachtig onderaards doolhof, door de mergelgrotten van Valkenburg, meegenomen. Samen met een gids legt u een parcours af over de bodem van een oerzee, die 70 miljoen jaar geleden tijdens het krijttijdperk is ontstaan. Daarna brengt u een bezoek aan de meest authentieke en exclusieve cultuurhistorische plekken in de grot, die normaal gesproken niet opengesteld zijn voor publiek. Waar u dan zoal aan moet denken? Aan een mystieke ondergrondse schuilkapel uit de Franse revolutie en een museum waar u kunt zien hoe men vroeger de mergel won. Bekijk hier de mogelijkheden voor grotbiken voor groepen vanaf 10 personen.

Boven de grond
Doet u liever iets anders dan fietsen in de mergelgrotten van Valkenburg? Blijf dan boven de grond en doe de Foto Speurtocht Valkenburg. Tijdens deze speurtocht ontdekt u het middeleeuwse centrum van Valkenburg maar ook de schitterende natuur in de directe omgeving van het Geulstadje. Aan de hand van instructies die u ontvangt bij de start loopt u een route door Valkenburg. Aan de hand van tientallen foto’s dient u de route door Valkenburg te vinden, de foto’s worden gecombineerd met vragen die u mag beantwoorden. Op een leuke manier komt u er achter dat Valkenburg en haar omgeving veel te bieden hebben. De Foto Speurtocht Valkenburg is kortom een ideale manier om Valkenburg in drie uur tijd beter te leren kennen. Bekijkt u deze pagina voor meer informatie over de Foto Speurtocht Valkenburg.

Cultureel randje
Lijken bovengenoemde activiteiten u leuk om te doen en wilt u uw bezoek aan Valkenburg en de grotten van Valkenburg ook een beetje een cultureel randje geven? Kom dan eens langs bij MergelRijk. MergelRijk is een attractie die zich in de mergelgrotten van Valkenburg bevindt. Eenmaal daar kunt u in uw eigen tempo een tocht door het gangenstelsel maken en onderweg de ontelbare bezienswaardigheden bewonderen, genieten van films over de mergelgrotten door de eeuwen heen en de leukste, mooiste en grappigste verhalen en weetjes over de grotten gaan ontdekken. De actuele openingstijden vindt u hier. U kunt uw dag beginnen met een bezoek aan MergelRijk om u daarna flink in te spannen door te fietsen op een grotbike of te rijden op een quad. Uiteraard kunt u uw dag ook afsluiten met een rustige wandeling door MergelRijk, terwijl u allerlei kennis opdoet over mergel. Aan u de keuze! Uw tickets voor MergelRijk kunt u overigens hier direct online bestellen.

Films ● Speurtocht

Mergeltekenen ● Dino's spotten

Miniaturen, Mergel- en Zandsculpturen

Mergelbeeldje maken ● Fossielenzoeken