MergelRijk

Grotbiken in Valkenburg: mountainbiken onder de grond!

Mountainbiken is gewoon mountainbiken zult u misschien denken. Maar zo gewoon hoeft dat niet te zijn als u nabij MergelRijk in Valkenburg bent, een attractie die zich in één van de grotten van Valkenburg bevindt. Eenmaal in het fraaie Valkenburg aangekomen, kunt u niet alleen boven de grond mountainbiken, maar ook onder de grond: behalve op reguliere wijze mountainbiken kunt u namelijk lekker sportief gaan grotbiken in Valkenburg, een unieke ondergrondse activiteit die nergens anders in Nederland, zelfs niet in Europa plaatsvindt.

Voorafgaand aan het grotbiken is een bezoek brengen aan MergelRijk zeker de moeite waard. MergelRijk is de plek waar u op een leuke manier alles over mergel en de mergelgrotten van Valkenburg te weten kunt komen. MergelRijk beschikt over een eigen brasserie waar u met uw groep bestaande uit minimaal 10 personen onder andere heerlijk kunt lunchen.

Na afloop van het grotbiken in Valkenburg kunt u besluiten een feestavond te organiseren in de Feestgrot die naast de grot van MergelRijk is gelegen. De Feestgrot is de meest unieke horecagelegenheid van Valkenburg, misschien zelfs wel van heel Limburg. De Feestgrot ziet er anders uit dan de andere grotten van Valkenburg. De grot bestaat uit een restaurant en een aantal feestzalen. Deze verschillende ruimten zijn altijd aangenaam verwarmd, sfeervol ingericht en op een schitterende manier uitgelicht.

Terug naar grotbiken: wat moet ik me bij dat ondergrondse mountainbiken voorstellen?
Als u besluit deel te nemen aan grotbiken in Valkenburg. krijgt u van ons een speciaal voor de grot aangepaste mountainbike (een grotbike), waarmee u, onder leiding van een ervaren gids, een parcours van 8 tot 10 kilometer gaat afleggen door het 140 kilometer lange gangenstelsel van de grot. Elke grotbike is uitgerust met een speciale verlichting en vóórdat er aan het afleggen van het parcours begonnen wordt, krijgt u een helm voor de veiligheid. En wist u dat u zich tijdens het afleggen van dat parcours 40 meter onder de grond in Valkenburg bevindt? Gek om u dat te bedenken, nietwaar?

Terwijl u uw parcours aflegt, gaat u samen met de gids op zoek naar de mooiste plekjes van de grot. De gids zal u onderweg het één en ander over de grotten vertellen en ondertussen kunt u genieten van de aparte sfeer die er in de gangen van de grot hangt.

Wie kan er aan grotbiken deelnemen?
Iedereen die 1,40 meter of langer is, kan aan grotbiken deelnemen. Het maakt niet uit wat uw leeftijd of die van de groepsleden is of hoe goed de conditie van elke deelnemer is, de gids zal het af te leggen parcours zo veel mogelijk op de verschillende wensen en op ieders kunnen aanpassen.

Nog een andere variant
Behalve op de reguliere manier grotbiken in Valkenburg, kunt u op een speciale manier grotbiken in Valkenburg. In het laatste geval kiest u voor een parcours dat wordt aangeboden onder de naam “Ontdek de sporen van de mergelgroeve”. Tijdens het afleggen van dit parcours wordt u op een unieke grottenbiketocht door een reusachtig onderaards doolhof door de grotten van Valkenburg meegenomen. Samen met een gids legt u een parcours af over de bodem van een oerzee, die 70 miljoen jaar geleden tijdens het krijttijdperk is ontstaan. Daarna brengt u een bezoek aan de meest authentieke en exclusieve cultuurhistorische plekken in de grot, die normaal gesproken niet opengesteld zijn voor publiek. Waar u dan zoal aan moet denken? Aan een mystieke ondergrondse schuilkapel uit de Franse revolutie en een museum waar u kunt zien hoe men vroeger de mergel won.

Meer weten?
Wilt u meer weten over grotbiken in Valkenburg, al dan niet in combinatie met een bezoek aan MergelRijk en/of de Feestgrot? Neem dan gerust contact op. Wij informeren u graag!

Films ● Speurtocht

Mergeltekenen ● Dino's spotten

Miniaturen, Mergel- en Zandsculpturen

Mergelbeeldje maken ● Fossielenzoeken