Kom 26 oktober aanstaande ook naar het Mergelfestival 2014!
Voor Zuid-Limburg is oktober mergelmaand: zoals u vast al zelf had bedacht, wil dit zeggen dat de hele maand oktober in het teken zal staan van mergel. Er zullen deze maand onder meer verschillende lezingen over mergel, excursies rond het thema mergel, mergelkunstrondleidingen en speciale mergeltentoonstellingen plaatsvinden en ook zullen er in de grotten van Valkenburg diverse activiteiten aangeboden worden, onder meer in MergelRijk.

Welke activiteiten biedt MergelRijk zoal aan?
MergelRijk, dat in samenwerking met Mergelcarving.nl de organisatie van alweer de zevende editie van het Mergelfestival (die van 2014, dus!) op zich heeft genomen, biedt dit jaar volwassenen zowel ‘kijkactiviteiten’ als ‘doe-activiteiten’ aan. Dit houdt in dat u tijdens het festival bijvoorbeeld de kans heeft diverse mergelbeeldhouwers en mergelrestaurateurs live aan het werk te zien. Maar natuurlijk is dat nog niet alles: iedere bezoeker van het Mergelfestival mag ook nog eens geheel gratis deelnemen aan de zogenaamde snuffelworkshop in MergelRijks eigen grottenatelier.

Wat kan ik van de snuffelworkshop verwachten?
Tijdens de snuffelworkshop leert u hoe u zelf een mergelblokje kunt bewerken. Ziet u daar stiekem toch wel een beetje tegen op? Dat hoeft helemaal niet, want doordat mergel een zachte kalksteensoort is, gaat dat bewerken voor iedereen – beginner of gevorderde – heel eenvoudig en heeft u doorgaans snel resultaat van uw inspanningen.

Hoe is de snuffelworkshop opgebouwd?
Aan het begin van de snuffelworkshop ontvangt u instructies hoe u het mergelgereedschap (basisgereedschap als raspen en krabbers) en waarmee u het blokje gaat bewerken, het best kunt gebruiken. Daarna kunt u écht aan de slag en uw creativiteit de vrije loop laten. Bent u al iets meer getraind in het bewerken van mergel en vindt u het fijner om met uw eigen gereedschap te werken, dan is dat ook geen probleem. Neem het in dat geval gewoon mee naar de workshop. Maak van het mergelblokje eens een hartje voor uw geliefde of een naamplaatje of haal de ware mergelkunstenaar in u naar boven en laat een ingewikkeldere creatie ontstaan.

Wat het ook wordt, het bewerkte mergelblokje mag u na afloop van de workshop hoe dan ook mee naar huis nemen. Zo heeft u meteen bewijs van het feit dat u bij ons lekker even heeft kunnen snuffelen aan het vak van mergelbeeldhouwer!

En wilt u een extra souvenir of naamplaatje van mergel kopen, bijvoorbeeld om iemand cadeau te doen of om bij uw voordeur te hangen, dan kunt u dit deze dag bovendien kosteloos laten graveren.

Activiteiten, speciaal voor kinderen
Uiteraard worden tijdens het mergelfestival ook kinderen niet vergeten. Voor hen wordt er een spannende speurtocht uitgezet, waaraan ze wel of niet deel kunnen nemen en daarnaast mogen ze fossielen zoeken en opgraven in de fossielengroeve.

Voorafgaand aan of na afloop van de snuffelworkshop
Vóór of na uw deelname aan de snuffelworkshop kunt u ervoor kiezen te gaan genieten van een vers kopje thee of koffie met een stuk Limburgse vlaai of van een heerlijke lunch in de altijd gezellige Brasserie. De inwendige mens mag immers tijdens het festival ook niet vergeten worden, toch?

Praktische informatie
Wilt u een bezoek brengen aan het Mergelfestival in MergelRijk? Doe dat dan tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Onze attractie is gelegen in de Daalhemergroeve, naast de Steenkolenmijn en de Feestgrot in Valkenburg. Tegenover MergelRijk is meer dan voldoende parkeergelegenheid gecreëerd, zodat u uw auto altijd gemakkelijk en dichtbij kwijt kunt.

Bestel nu alvast uw tickets voor MergelRijk
.

Reist u met de trein naar Valkenburg? Dan heeft de NS een extra aantrekkelijk aanbod
Reist u met de trein naar Valkenburg? Bekijk dan nu het aantrekkelijke ticket voor een dagje Valkenburg in de Spoordeelwinkel van de NS. Bij dit ticket is niet alleen de reis per trein naar Valkenburg maar ook uw bezoek aan MergelRijk, een ticket voor MergelRijk, fotowandeling en koffie met Limburgse vlaai inbegrepen. Dit uitje bestelt u direct online vanaf € 26,- per persoon.

Films ● Speurtocht

Mergeltekenen ● Dino's spotten

Miniaturen, Mergel- en Zandsculpturen

Mergelbeeldje maken ● Fossielenzoeken