De geschiedenis van mergel, verteld in de grotcinema:
vanaf 1 april 2015, exclusief bij MergelRijk

MergelRijk opent op 1 april 2015 een gloednieuwe, eigen grotcinema. In deze grotcinema is doorlopend een film te zien van mergeltovenaar Gert van der Vijver. Gert van der Vijver weet op magische wijze allerlei tekeningen en taferelen in mergelstof te laten verschijnen. Vandaar dat hij ook wel als de mergeltovenaar bekendstaat. Speciaal voor MergelRijk heeft hij zich gestort op het op een bijzondere manier vertellen van de geschiedenis van mergel, uitgebeeld met behulp van en in mergelstof. Een voorproefje van wat u daarbij zoal kunt verwachten ziet u hieronder. In de video ziet u ondermeer een Mosasaurus voorbij komen.

Wat waren Mosasaurussen?
Mosasaurussen waren prehistorische zeereptielen. Aan het eind van het Krijt – een geologisch tijdperk dat duurde van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden – waren deze dieren zeer succesvol. Mosasaurussen zijn echter 65 miljoen jaar geleden uitgestorven, vrijwel tegelijk met dinosaurussen. De eerste mosasaurusfossielen werden bij Maastricht, in de Sint-Pietersberg, langs de Maas gevonden. Dat is ook de reden waarom Mosasaurussen later als tweede naam “Maashagedis” kregen, vernoemd naar de rivier de Maas. Dit betekent niet dat Mosasaurussen een link hadden met de Maas. Dat kan ook niet, want de Maas bestond aan het eind van het Krijt nog helemaal niet en dat wat we nu kennen als Maastricht was bedekt door een niet al te diepe, warme tot tropische zee: de Krijtzee.

Het ontstaan van mergel
Het Krijt was ook de periode waarin mergel is ontstaan. Het Krijt was een relatief warme periode, waarin de zeespiegel tot 300 meter hoger dan tegenwoordig kon oplopen. Daardoor lagen grote delen van wat nu Europa is onder water. In het water leefden onder andere microscopisch kleine zeediertjes met een kalkskelet. Nadat deze diertjes doodgingen, kwam hun kalkskelet op de zeebodem terecht. Hierdoor ontstond op den duur een dikke laag krijtgesteente. Krijtgesteente wordt in de volksmond ook wel mergel genoemd. MergelRijk is dé attractie waar u alles te weten kunt komen over het ontstaan en de verdere geschiedenis van mergel.

Niet alleen kennis vergaren, maar ook iets doen?
Wilt u niet alleen meer over de geschiedenis van mergel te weten komen, maar zelf ook met mergel aan de slag gaan? Dat kan door deel te nemen aan één van onze mergelworkshops onder leiding van professionele mergelbeeldhouwers. De workshops vinden plaats in MergelRijks eigen grotatelier, waar allerlei materiaal aanwezig is om uit een mergelblok de mooiste creaties te kunnen maken. Uiteraard mogen deze creaties na afloop mee naar huis genomen worden.

Wanneer is een mergelworkshop te volgen?
Een mergelworkshop volgen in de grotten van Valkenburg kan eigenlijk bijna altijd van maandag tot en met zaterdag voor groepen vanaf 10 personen. Reserveer bijvoorbeeld een workshop voor een bedrijfsuitje, een familiedag of voor een andere gelegenheid. Het leuke aan deze activiteit is dat deze is geschikt voor het hele gezin, voor kleine en grotere kinderen, voor volwassenen en voor ouderen. Van tevoren reserveren is noodzakelijk.

Maar mergelbeeldhouwen is toch helemaal niet makkelijk?
Als u meteen denkt (of weet) dat u helemaal niet zo’n mergelkunstenaar bent en dat u het liever enkel bij het leren over de geschiedenis van mergel houdt, is het wellicht een hele geruststelling te weten dat u kunt deelnemen aan workshops van verschillende niveaus. U hoeft aan het eind van een workshop dus nog echt niet de meest ingewikkelde 3D-sculpturen te kunnen realiseren, maar u kunt bijvoorbeeld ook beginnen met het maken van een veel eenvoudigere theelichthouder.

Bent u met minder dan 10 personen?
Als u met minder dan 10 personen bent, dan kunt u helaas geen uitgebreide mergelworkshop reserveren. Maar wist u dat u tijdens ieder bezoek aan MergelRijk zelf iets leuks mag maken van een blokje mergel in het Grottenatelier? Zo kunt u toch zelf ervaren wat u met mergelsteen kunt doen. En dat is helemaal gratis bij ieder bezoek aan MergelRijk!

En o, ja…
Aan welke mergelworkshop u ook besluit deel te nemen – die voor beginners, voor gevorderden, of die voor u en uw collega’s –, u kunt deze altijd combineren met een heerlijke grottenlunch of met een lekker kopje koffie of thee en een vers stukje Limburgse vlaai van onze Valkenburgse vlaaienbakker geserveerd in de Brasserie van MergelRijk. Ideaal, toch?

Graag tot ziens in MergelRijk!

Fietsen in de Mergelgrotten van Valkenburg

De mergelgrotten van Valkenburg zijn op heel veel verschillende manieren te verkennen. Eén van die manieren is op de fiets. Dit heet dan grotbiken. Kiest u ervoor om te gaan grotbiken, dan wordt u met uw groep vrienden, kennissen of collega’s onder leiding van een ervaren gids door het lange, ondergrondse gangenstelsel begeleid. Iedereen die 1,40 meter of langer is, kan aan het grotbiken deelnemen. Het maakt niet uit wat uw leeftijd of die van de groepsleden is of hoe goed de conditie van elke deelnemer is, de gids zal de af te leggen route zo veel mogelijk op de verschillende wensen en op ieders kunnen aanpassen.

De mogelijkheden: LET OP: HET GROTBIKEN IS BIJ ONS ENKEL MOGELIJK VANAF 10 PERSONEN
U kunt wat het grotbiken betreft ofwel besluiten aan de reguliere variant deel te nemen, ofwel besluiten aan de speciale variant deel te nemen. Bij de reguliere variant legt u een parcours af in de mergelgangen, ontdekt u het authentieke karakter van de grot en zal een gids u meer vertellen over de geschiedenis van de mergelgrotten. Bij de speciale variant, die aangeboden wordt onder de naam “Volg en ontdek de sporen in de tijd” wordt u op een unieke grottenbiketocht door een reusachtig onderaards doolhof, door de mergelgrotten van Valkenburg, meegenomen. Samen met een gids legt u een parcours af over de bodem van een oerzee, die 70 miljoen jaar geleden tijdens het krijttijdperk is ontstaan. Daarna brengt u een bezoek aan de meest authentieke en exclusieve cultuurhistorische plekken in de grot, die normaal gesproken niet opengesteld zijn voor publiek. Waar u dan zoal aan moet denken? Aan een mystieke ondergrondse schuilkapel uit de Franse revolutie en een museum waar u kunt zien hoe men vroeger de mergel won. Bekijk hier de mogelijkheden voor grotbiken voor groepen vanaf 10 personen.

Boven de grond
Doet u liever iets anders dan fietsen in de mergelgrotten van Valkenburg? Blijf dan boven de grond en doe de Foto Speurtocht Valkenburg. Tijdens deze speurtocht ontdekt u het middeleeuwse centrum van Valkenburg maar ook de schitterende natuur in de directe omgeving van het Geulstadje. Aan de hand van instructies die u ontvangt bij de start loopt u een route door Valkenburg. Aan de hand van tientallen foto’s dient u de route door Valkenburg te vinden, de foto’s worden gecombineerd met vragen die u mag beantwoorden. Op een leuke manier komt u er achter dat Valkenburg en haar omgeving veel te bieden hebben. De Foto Speurtocht Valkenburg is kortom een ideale manier om Valkenburg in drie uur tijd beter te leren kennen. Bekijkt u deze pagina voor meer informatie over de Foto Speurtocht Valkenburg.

Cultureel randje
Lijken bovengenoemde activiteiten u leuk om te doen en wilt u uw bezoek aan Valkenburg en de grotten van Valkenburg ook een beetje een cultureel randje geven? Kom dan eens langs bij MergelRijk. MergelRijk is een attractie die zich in de mergelgrotten van Valkenburg bevindt. Eenmaal daar kunt u in uw eigen tempo een tocht door het gangenstelsel maken en onderweg de ontelbare bezienswaardigheden bewonderen, genieten van films over de mergelgrotten door de eeuwen heen en de leukste, mooiste en grappigste verhalen en weetjes over de grotten gaan ontdekken. De attractie is dagelijks geopend van 11.00 uur tot 17.00. Dit houdt in dat u uw dag kunt beginnen met een bezoek aan MergelRijk om u daarna flink in te spannen door te fietsen op een grotbike of te rijden op een quad. Uiteraard kunt u uw dag ook afsluiten met een rustige wandeling door MergelRijk, terwijl u allerlei kennis opdoet over mergel. Aan u de keuze! Uw tickets voor MergelRijk kunt u overigens hier direct online bestellen.

Kom 26 oktober ook naar het Mergelfestival bij MergelRijk

Kom 26 oktober aanstaande ook naar het Mergelfestival 2014!
Voor Zuid-Limburg is oktober mergelmaand: zoals u vast al zelf had bedacht, wil dit zeggen dat de hele maand oktober in het teken zal staan van mergel. Er zullen deze maand onder meer verschillende lezingen over mergel, excursies rond het thema mergel, mergelkunstrondleidingen en speciale mergeltentoonstellingen plaatsvinden en ook zullen er in de grotten van Valkenburg diverse activiteiten aangeboden worden, onder meer in MergelRijk.

Welke activiteiten biedt MergelRijk zoal aan?
MergelRijk, dat in samenwerking met Mergelcarving.nl de organisatie van alweer de zevende editie van het Mergelfestival (die van 2014, dus!) op zich heeft genomen, biedt dit jaar volwassenen zowel ‘kijkactiviteiten’ als ‘doe-activiteiten’ aan. Dit houdt in dat u tijdens het festival bijvoorbeeld de kans heeft diverse mergelbeeldhouwers en mergelrestaurateurs live aan het werk te zien. Maar natuurlijk is dat nog niet alles: iedere bezoeker van het Mergelfestival mag ook nog eens geheel gratis deelnemen aan de zogenaamde snuffelworkshop in MergelRijks eigen grottenatelier.

Wat kan ik van de snuffelworkshop verwachten?
Tijdens de snuffelworkshop leert u hoe u zelf een mergelblokje kunt bewerken. Ziet u daar stiekem toch wel een beetje tegen op? Dat hoeft helemaal niet, want doordat mergel een zachte kalksteensoort is, gaat dat bewerken voor iedereen – beginner of gevorderde – heel eenvoudig en heeft u doorgaans snel resultaat van uw inspanningen.

Hoe is de snuffelworkshop opgebouwd?
Aan het begin van de snuffelworkshop ontvangt u instructies hoe u het mergelgereedschap (basisgereedschap als raspen en krabbers) en waarmee u het blokje gaat bewerken, het best kunt gebruiken. Daarna kunt u écht aan de slag en uw creativiteit de vrije loop laten. Bent u al iets meer getraind in het bewerken van mergel en vindt u het fijner om met uw eigen gereedschap te werken, dan is dat ook geen probleem. Neem het in dat geval gewoon mee naar de workshop. Maak van het mergelblokje eens een hartje voor uw geliefde of een naamplaatje of haal de ware mergelkunstenaar in u naar boven en laat een ingewikkeldere creatie ontstaan.

Wat het ook wordt, het bewerkte mergelblokje mag u na afloop van de workshop hoe dan ook mee naar huis nemen. Zo heeft u meteen bewijs van het feit dat u bij ons lekker even heeft kunnen snuffelen aan het vak van mergelbeeldhouwer!

En wilt u een extra souvenir of naamplaatje van mergel kopen, bijvoorbeeld om iemand cadeau te doen of om bij uw voordeur te hangen, dan kunt u dit deze dag bovendien kosteloos laten graveren.

Activiteiten, speciaal voor kinderen
Uiteraard worden tijdens het mergelfestival ook kinderen niet vergeten. Voor hen wordt er een spannende speurtocht uitgezet, waaraan ze wel of niet deel kunnen nemen en daarnaast mogen ze fossielen zoeken en opgraven in de fossielengroeve.

Voorafgaand aan of na afloop van de snuffelworkshop
Vóór of na uw deelname aan de snuffelworkshop kunt u ervoor kiezen te gaan genieten van een vers kopje thee of koffie met een stuk Limburgse vlaai of van een heerlijke lunch in de altijd gezellige Brasserie. De inwendige mens mag immers tijdens het festival ook niet vergeten worden, toch?

Praktische informatie
Wilt u een bezoek brengen aan het Mergelfestival in MergelRijk? Doe dat dan tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Onze attractie is gelegen in de Daalhemergroeve, naast de Steenkolenmijn en de Feestgrot in Valkenburg. Tegenover MergelRijk is meer dan voldoende parkeergelegenheid gecreëerd, zodat u uw auto altijd gemakkelijk en dichtbij kwijt kunt.

Bestel nu alvast uw tickets voor MergelRijk
.

Reist u met de trein naar Valkenburg? Dan heeft de NS een extra aantrekkelijk aanbod
Reist u met de trein naar Valkenburg? Bekijk dan nu het aantrekkelijke ticket voor een dagje Valkenburg in de Spoordeelwinkel van de NS. Bij dit ticket is niet alleen de reis per trein naar Valkenburg maar ook uw bezoek aan MergelRijk, een ticket voor MergelRijk, fotowandeling en koffie met Limburgse vlaai inbegrepen. Dit uitje bestelt u direct online vanaf € 26,- per persoon.

Oudste opschriften gevonden in de mergelgrotten van
Valkenburg

Begin september (2014) werd onder meer via de website van L1 bekend dat opschriften in de mergelgrotten van Valkenburg de oudste opschriften blijken te zijn die – tot nu toe – ooit in Zuid-Limburg zijn gevonden. Toch zijn de opschriften niet heel recentelijk ontdekt: Jacquo Silvertant van het Institute Europa Subterranea (het IES) ontdekte de opschriften al in 1989 en vereeuwigde ze vervolgens met behulp van zijn fotocamera in een toen net gevonden, nog onbekende mergelgroeve, onder het Rotspark in Valkenburg.

Hoe oud zijn de opschriften dan precies?
De opschriften dateren van rond 1443. Tot dit jaartal heeft Silvertant kunnen komen, nadat hij de oude boekhouding van het kasteel van Valkenburg had onderzocht. Op basis daarvan heeft hij kunnen concluderen dat de gevonden opschriften in de late Middeleeuwen moeten zijn gecreëerd. Hij zegt hierover: “Het is een zeldzaamheid dat […] opschriften op deze manier kunnen worden gedateerd. Door het ontbreken van dateerbare aanwijzingen en archiefmateriaal zijn het vaak niet meer dan tekens aan de wand.”

Om wat voor opschriften gaat het?
De opschriften die in de mergelgrotten van Valkenburg zijn gevonden, betreffen enkele namen en enkele symbolen. Verder onderzoek heeft uitgewezen dat deze moeten zijn gemaakt door of in opdracht van Johannes Meex.

Oudste Opschriften Mergelgrotten Valkenburg

De gevonden oudste opschriften in de Mergelgrotten van Valkenburg (bron www.l1.nl)

Wie was Johannes Meex?
Johannes Meex werd in 1443 door Filips de Goede beëdigd als plaatsvervangend rentmeester van de toenmalige drossaard van Valkenburg, Herman van Wittem. (Een drossaard was een soort bestuurder.) Rentmeesters en hun plaatvervangers werden aangesteld om de rentes, de huren en de pachten voor adellijke heren te innen en om de domeinen van adellijke heren te beheren bij hun afwezigheid.

Dat het ook daadwerkelijk om opschriften in opdracht van of door plaatsvervangend rentmeester Johan Meex gaat, wordt bevestigd door de afbeelding van een weegschaal bij zijn naam. Een weegschaal stond symbool voor het ambt van rentmeester. Meex bekleedde de functie van plaatsvervangend rentemeester zo’n tien jaar.

En verder?
Behalve het opschrift in opdracht van of door Johannes Meex, zijn de namen ‘Hornsberch’ en ‘Henricus’ te lezen. ‘Hornsberch’ verwijst naar de kasteelheuvel van Valkenburg. ‘Henricus’ was in de late Middeleeuwen één van de bekendste Valkenburgse meestermetselaars. Naar alle waarschijnlijkheid is een bepaalde hoeveelheid mergel uit de mergelgrotten gebruikt voor de bouw van het kasteel. Silvertant zegt over al deze gegevens bij elkaar het volgende: “Het type schrift, de naam van Henricus – een tijdgenoot van Meex – en een relatie met het kasteel van Valkenburg maakten het plaatje compleet”.

Is de vindplaats te bezoeken?
Nee, jammer genoeg is de vindplaats in de mergelgrotten van Valkenburg niet toegankelijk voor publiek. Silvertant zegt hierover: “Het gangenstelsel [naar de vindplaats], dat alleen via een schacht te bereiken is, is hier tamelijk onstabiel, waardoor er verhoogd instortingsgevaar bestaat”.

Wat was vóór bovengenoemde vondst het oudste opschrift?
Een opschrift daterend van 1468, dat gevonden werd in de Maastrichtse Sint Pietersberg stond hiervóór bekend als het oudste gevonden opschrift in de mergelgrotten van Zuid-Limburg. Een paar jaar geleden, om precies te zijn in februari 2008, publiceerde National Geographic een artikel over de Sint Pietersberg – de gouden berg, waarin ook ingegaan wordt op de cultuurhistorische waarde van de Limburgse mergelgrotten.

Wilt u de mergelgrotten van Valkenburg wél een keer zelf bezoeken?
Dat kan, breng dan een bezoek aan MergelRijk, de nieuwste attractie van Valkenburg, waar u alles te weten komt over Mergel en de Grotten van Valkenburg. Uw tickets koopt u hier direct online.

Bronnen: Voor dit artikel gebruikten wij de volgende bronnen:

 

Bekijk nu de trailer van de Mergeltovenaar welke u in actie
kunt zien tijdens Kerst in MergelRijk

Van 14 november tot en met 4 januari kunt u bij MergelRijk in Valkenburg het unieke evenement Kerst in MergelRijk bezoeken. Onderdeel van Kerst in MergelRijk is de doorlopende vertoning van het kerstverhaal door de Mergeltovenaar . Dit kerstverhaal is op een groot scherm te zien. De echte naam van den Mergeltovenaar is Gert van der Vijver, bekend van televisie als “de Zandtovenaar”). Hij neemt je mee door het kerstverhaal met een magische presentatie van mergelstof. Het belooft een unieke vertoning te worden tijdens het evenement Kerst in MergelRijk!

Bekijk nu alvast de trailer, een voorvertoning, van de film die u kunt zien tijdens uw bezoek aan Kerst in MergelRijk:

Kerst in MergelRijk maakt onderdeel uit van Kerststad Valkenburg. Een samenwerking tussen 7 grote en unieke kerstactiviteiten tijdens de kerstperiode in Valkenburg. Meer informatie over Kerststad Valkenburg en haar activiteiten leest u hier.

Wilt u meer weten over Kerst in MergelRijk? Bekijk dan ook deze pagina. Tickets voor Kerst in MergelRijk kunt u overigens nu al online bestellen via deze link.

Mergel beeldhouwen bij MergelRijk Valkenburg

Mergel beeldhouwen bij MergelRijk
Bij MergelRijk is het onder andere mogelijk meer te leren over mergel beeldhouwen. U kunt er namelijk verschillende kortdurende of langer durende MergelWorkshops volgen in een speciaal ingericht grottenatelier. Er zijn workshops te boeken voor ieder budget.

Wat moet ik me daarbij voorstellen?
Tijdens een MergelWorkshop wordt u door professionele mergel beeldhouwers begeleid. Zij proberen u op een leuke manier uit te dagen om uw creatieve grenzen en misschien ook wel de grenzen van uw fantasie te verleggen en op die manier uw eigen, unieke kunstwerk van mergel te creëren.

Maar dat kan ik toch helemaal niet?
Als u na het lezen van bovenstaande alinea meteen denkt dat u dat waarschijnlijk helemaal niet kunt, is het wellicht een hele geruststelling te weten dat u kunt deelnemen aan MergelWorkshops van verschillende niveaus. U hoeft aan het eind van een workshop dus nog echt niet de meest ingewikkelde 3D-sculpturen te kunnen realiseren, maar u kunt bijvoorbeeld ook beginnen met het maken van een veel eenvoudigere theelichthouder.

Wanneer is een MergelWorkshop te volgen?
Een MergelWorkshop volgen kan eigenlijk bijna altijd. Kom bijvoorbeeld een workshop volgen tijdens uw bedrijfsuitje, uw familiedag, tijdens een schoolreisje naar Valkenburg, of tijdens een andere gelegenheid. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, voor kleine en grotere kinderen, voor volwassenen en ouderen.

Oké, uit welke workshops kan ik dan zoal kiezen?
Binnen MergelRijk heeft u de keuze uit de volgende MergelWorkshops (te boeken voor groepen, bestaande uit minimaal 10 personen):

    1. MergelWorkshop LITE. De LITE-workshop is bedoeld voor mensen met een klein budget, duurt 60 minuten. Tijdens deze workshop krijgt u van ons een mergelblok van ongeveer 15 bij 10 bij 8 cm. U leert vervolgens, onder deskundige begeleiding, van dit blok een leuk aandenken te maken.
    2. MergelWorkshop BASIC. De BASIC-workshop is de populairste workshop die we hebben. Tijdens deze 90 minuten durende workshop krijgt u van ons een mergelblok van ongeveer 20 bij 15 bij 8 cm, een mergelblok dat u gaat bewerken tot iets moois.
    3. MergelWorkshop PRO. De PRO-workshop gaat een stap verder dan de BASIC-workshop. Tijdens deze workshop krijgt u van ons een mergelblok van ongeveer 30 bij 15 bij 8 cm. Dit blok leert u vervolgens om te toveren tot een fraaie creatie.
    4. MergelWorkshop TEAM. De TEAM-workshop is ideaal om te volgen als u op zoek bent naar een originele teambuildingsactiviteit. Voorafgaand aan deze workshop, die 150 minuten duurt, bepalen we samen met uw team hoe het programma er precies uit gaat zien. Samenwerking is tijdens deze workshop uiteraard het belangrijkste thema. Elke deelnemer gaat zelfstandig aan de slag, maar er zal gezamenlijk aan één project gewerkt (moeten) worden. Wat voor project dat kan zijn? Een schaakspel van mergel, dat uiteraard bestaat uit heel veel verschillende onderdelen, of een totempaal van mergel, die tegen het eind van de workshop gezamenlijk opgebouwd dient te worden.
    5. MergelWorkshop WIJNKOELER. De WIJNKOELER-workshop is de laatste workshop waaruit u kunt kiezen. De workshop duurt 150 minuten. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat u tijdens deze workshop een wijnkoeler uit mergel creëren, waar u gegarandeerd nog jaren van zult genieten.

En o, ja…
Tijdens alle MergelWorkshop krijgen de deelnemers – tegen betaling van een kleine meerprijs – een lekker kopje koffie of thee met een vers stuk Limburgse vlaai of een heerlijke grottenlunch aangeboden. Ook kunnen er MergelWorkshops op locatie worden gegeven. Als u hierover meer wilt weten, verzoeken wij u contact met ons op te nemen.

Begint het al te kriebelen?
Zit u er over te denken deel te nemen aan één van onze MergelWorkshops, maar heeft u nog geen idee wat u wilt maken of wat de mogelijkheden zijn bij mergel beeldhouwen? Bekijk dan onderstaande video van het regelmatig terugkerende Mergelfestival. Tijdens dit festival, dat doorgaans enkele weken duurt, is er onder meer in de Fluweelengrot een tentoonstelling met mergelbeelden te zien en zijn er op de kasteelruïne dagelijks enkele mergelbeeldhouwers aan het werk.

Wilt u met uw gezelschap komen Mergel Beelhouden bij MergelRijk? Neemt u dan contact met ons op.

Graag tot binnenkort!

De eerste reacties over MergelRijk: Bezoekers zijn zeer enthousiast

Ervaringen & beoordelingen van anderen
Wat doet u vóórdat u een nieuwe attractie als MergelRijk gaat bezoeken? Precies: u kruipt achter uw pc, neemt uw tablet op schoot of pakt uw smartphone erbij om te bekijken wat de ervaringen van eerdere bezoekers waren. Omdat wijzelf de meningen van onze bezoekers ook graag wilden weten, hebben we alle reviews bij elkaar verzameld. Hieronder kunt u een aantal beoordelingen, geplaatst op verschillende reviewsites, teruglezen.

Inmiddels is MergelRijk door gebruikers van de reviewsite Tripadvisor uitgeroepen tot beste attractie van Valkenburg.

Facebook
Op Facebook werkt het beoordelingssysteem met sterren, waarbij één ster ‘slecht’ betekent, twee sterren ‘matig’ betekent, drie sterren ‘voldoende’ betekent, vier sterren ‘goed’ betekent en vijf sterren ‘uitstekend’ betekent. De meeste mensen die een bezoek brachten aan de grotten van MergelRijk, hebben onze attractie na afloop beoordeeld met maar liefst vijf sterren (het maximum). Ons gemiddelde op basis van 28 beoordelingen is 4,2 sterren. Bij de beoordeling kan ook een reactie worden geschreven.

Bart (vijf sterren) schreef bijvoorbeeld:
“Superbeleving als je in Valkenburg bent! Zelfs als je denkt dat je de mergelgrotten al kent is dit toch een Must-See!!!”

Kirsten (vijf sterren) schreef bijvoorbeeld:
“Wat een vriendelijk personeel, een leuke activiteit met kinderen. Naast veel zien ook dingen doen. En dat in een grot, erg spannend!”

Anouk (vijf sterren) schreef bijvoorbeeld:
“Bijzondere manier om de geschiedenis te beleven op een hele bijzondere locatie. Prachtige mergelkunst gezien en nog nieuwe dingen geleerd ook. De volgende keer neem ik mijn dochter mee, zodat ze in de ‘mergelzandbak’ kan spelen en zelf iets moois uit mergel kan maken in de workshop.”

Heidi (vijf sterren) schreef bijvoorbeeld:

“Nooit gedacht dat er zoveel moois te zien was onder de grond, een aanrader!”


Peter, Suzanne, Melinda, Nies, Leon, Erik, Alfons en Miranda hebben onze attractie elk vier sterren gegeven. Miranda voegde er nog aan toe MergelRijk “echt gaaf” en “een belevenis” te vinden. Aan de reacties op onze berichten, foto’s en filmpjes op Facebook merken we overigens ook dat bezoekers en aanstaande bezoekers doorgaans superenthousiast zijn. We zijn heel blij met het feit dat onze Facebookpagina lekker actief is, maar nieuwe fans zijn natuurlijk altijd welkom.

Zoover
Op Zoover werkt het beoordelingssysteem met rapportcijfers. Een attractie is dus te beoordelen met een cijfer tussen de 1 en de 10, waarbij een 1 ‘zeer slecht’ is en een 10 ‘uitmuntend’ is. Op Zoover hebben sinds de opening van MergelRijk op 12 april 2014 drie personen onze attractie beoordeeld. Ar heeft MergelRijk beloond met een dikke 9,0, Harold met maar liefst een 10,0 en JRS met een fraaie 7,0.

Ar schreef erbij:
“MergelRijk is een leuke, nieuwe attractie. Als eerste bezoekers [hebben we] een goed beeld gekregen van de mogelijkheden van mergel (zandsteen). Goede combinatie met de steenkolenmijn ernaast.”

Harold schreef erbij:

“Prachtig om te zien, al die beeldhouwwerken uit mergel. Ook voor kinderen is het leuk. In de grot is een ruimte waar een workshop wordt gegeven. Hier kunnen ze zelf de mergel bewerken. Daarna mag het mee naar huis. Leuk om te bezoeken bij minder mooi weer. [….]

JRS schreef erbij:
“Leuk om een keer gezien te hebben. Knap wat ze gemaakt hebben.”

TripAdvisor
Het beoordelingssysteem van TripAdvisor werkt, net als die van Facebook, met sterren. Op de website van TripAdvisor zijn op dit moment acht beoordelingen te vinden. Zeven van de acht beoordelingen kwamen uit op vijf sterren, het maximale aantal sterren dat je kunt geven.

Thijs (vijf sterren) schreef er bijvoorbeeld bij:
“Afgelopen weekend heb ik, tijdens het openingsweekend van MergelRijk, een bezoek gebracht aan deze nieuwe attractie. Ik had, dacht ik, al een goed beeld van wat mij te wachten stond, na het bezoeken van de website. Echter, mijn verwachtingen werden volledig overtroffen. MergelRijk is absoluut een bezoek waard. Rijd er gerust voor om als u in Zuid-Limburg bent. Dit werpt een nieuw licht op Valkenburg!”

Linda (vijf sterren) schreef er bijvoorbeeld bij:
“Hier het kinderfeestje van onze dochter van 8 gehouden. Het was erg leerzaam, maar ook vooral supergezellig. Je krijgt een goed beeld van Valkenburg!”

Anouk (vijf sterren) schreef er bijvoorbeeld bij:
“Wat een prachtige nieuwe attractie heeft Valkenburg erbij. Ik stond versteld van het grote ondergrondse gangenstelsel met prachtige mergelsculpturen die je mee terug nemen in de tijd. Een combinatie van kunst en geschiedenis op een manier die voor het hele gezin leuk is. Fantastische ‘mergelzandbak’ voor de kids om in te spelen en de volgende keer wil ik zeker deelnemen aan een mergelworkshop – de sculpturen bieden genoeg inspiratie voor een eigen creatie!”Godelieve (vijf sterren) schreef er bijvoorbeeld bij:
“Prima entourage. Leuke en deskundige begeleiding. Zelf een kunstwerk van mergel maken is beslist een aanrader. In iedereen schuilt een kunstenaar!”

K. (vijf sterren) schreef er bijvoorbeeld bij:

“Aparte belevenis voor jong en oud. Indrukwekkende bezienswaardigheden en sfeervol verlichte gangenstelsels. Limburgse historie en [meer over] het gebruik van de grot in tijden van oorlog. Personeel [is] erg vriendelijk.”

Trots, maar altijd open voor feedback
Deze mooie resultaten, na nog maar zo kortgeleden officieel geopend te zijn, maken ons een klein beetje verlegen. Onder het mom van “het kan altijd beter” willen we u echter vragen om ons feedback te blijven geven. Alleen zo kunnen we uitgroeien tot de beste, grappigste en leukste attractie die Zuid-Limburg te bieden heeft!

MergelRijk op de Limburgse televisiezender L1

Momenteel worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de opening van MergelRijk op 12 april in de grotten van Valkenburg. Klik op onderstaande afbeelding voor een voorproefje zoals dit ook zichtbaar was op de Limburgse televisiezender L1.

Mergelrijk op L1

MergelRijk Valkenburg, ook leuk voor kinderen!

Een bezoek aan mergelrijk is ook leuk, indrukwekkend en leerzaam voor kinderen. Kom jij ook op ontdekkingstocht?

Films ● Speurtocht

Mergeltekenen ● Dino's spotten

Miniaturen, Mergel- en Zandsculpturen

Mergelbeeldje maken ● Fossielenzoeken