MergelRijk

Uw voorjaarsvakantie in Zuid-Limburg doorbrengen

Vanwege de vakantiespreiding zijn de data voor iedere regio in Nederland verschillend, maar tussen 18 februari 2015 en 1 maart 2015 is het voorjaarsvakantie in Zuid-Limburg. Hoe leuk is het om die vakantie lekker in Nederland te blijven en uw vrije dagen eens in het fraaie Zuid-Limburgse Valkenburg door te brengen? We weten natuurlijk niet wat voor weer het wordt, maar dat u ervan zult genieten, is een ding dat zeker is. En als u toch in Valkenburg bent, waarom brengt u met uw gezin dan niet meteen een bezoekje aan MergelRijk? Omdat deze attractie in de grotten ligt, maakt het niet uit of het op de dag dat u er bent tijdens uw voorjaarsvakantie in Zuid-Limburg nu regent of droog is. Ideaal!

Hoe is MergelRijk ‘ontstaan’?
MergelRijk is gebouwd door ongeveer 50 mensen. Vlak na de bouw is direct de basis gelegd voor een langdurige samenwerking tussen MergelRijk en een groot aantal Zuid-Limburgse partners als het Natuurhistorisch Museum in Maastricht, Museum Land van Valkenburg in Valkenburg, maar ook met Natuurmonumenten. Mede dankzij deze partners zijn Peter Meurders en Aschwin Gulikers, initiatiefnemers van MergelRijk, meer over de geschiedenis van de mergelgrotten van Valkenburg te weten gekomen en heeft MergelRijk de mogelijkheid op een goede manier enkele historische verhalen in een notendop te vertellen.

Wat is er zoal in MergelRijk te zien en te doen?
MergelRijk is dé plek waar u van alles over mergel kunt ontdekken en ook meer kunt uitvinden over alles wat met mergel te maken heeft. Zoals u hierboven al heeft kunnen lezen worden er – ook tijdens de voorjaarsvakantie – de prachtigste verhalen over de mergelgrotten verteld in de vorm van sculpturen van mergel, mergeltekeningen en mergelschilderingen. Ook worden er verhalen over mergel aan u getoond in films. Besteedt u een deel van uw dag van uw voorjaarsvakantie in het Zuid-Limburgse MergelRijk, dan zult u daar zeker geen spijt van krijgen.

Een paar voorbeelden
Voorjaarsvakantie of geen voorjaarsvakantie, wanneer u in MergelRijk bent, kunt u met uw kinderen in het mergelverleden stappen en u laten meenemen naar een schuilkapel, naar de geheime bergplaats voor nationale kunstschatten in tijden van oorlog, naar de tijd van de Mosasaurussen in de Krijtzee en naar de tijd waarin de grotten van Valkenburg nog echt bewoond werden.

Hoe dan? De drie kilometer aan kabels voor verlichting, camera en geluid die zijn weggewerkt in het gangenstelsel van de grotten van MergelRijk zorgen ervoor dat u onder meer écht kunt zien hoe Mosasaurussen op jacht gaan en hoe Greetje Blanckers, Nederlands laatste grotbewoner, in haar grotwoning op haar gemak zit te breien. Ook kunt u zien hoe bokkenrijders en vleermuizen door de gangen van de grotten vliegen en hoe de eerste rijpe grotchampignons geplukt worden.

Maar er is meer …
MergelRijk zou u prima kunnen beschouwen als een totaalbeleving van alles wat zich in Zuid-Limburg onder de grond afspeelt en af heeft gespeeld. U kunt er de Nachtwacht in mergel bewonderen, een kijkje nemen in de Steenkolenmijn of besluiten het fossielenmuseum bezoeken. Mag het van u of uw kinderen wel wat actiever? Groot of klein kan dan deelnemen aan een heuse mergelworkshop onder leiding van een professionele mergelbeeldhouwer. In MergelRijk’s eigen grotatelier kan iedereen die zich ook maar een beetje een mergelkunstenaar voelt meteen aan de slag en een eigen mergelcreatie gaan maken. Deze creatie mag uiteraard worden meegenomen naar huis.

Alvast een fijne voorjaarsvakantie gewenst. We hopen van harte u tijdens maar zeker ook buiten die vakantie zeker een keer in MergelRijk te zien! Onze attractie is dagelijks geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. Op de pagina openingstijden en entreeprijzen leest u alles over uw bezoek aan MergelRijk en via deze link bestelt u direct online uw tickets.

Films ● Speurtocht

Mergeltekenen ● Dino's spotten

Miniaturen, Mergel- en Zandsculpturen

Mergelbeeldje maken ● Fossielenzoeken